Bel ons: +32 2 243 03 09

Onze fairtrade engagementen

Idé Coffee trok in 2004 de pioniersrol naar zich toe door zich als eerste bedrijf te profileren als leverancier van eerlijke koffie naar bedrijven toe. Sinds 2014 is Idé Coffee de enige verdeler van Fairtrade Original koffie en thee in Belgische bedrijven en daar zijn we zeer fier op! 

Vandaag is 40% van onze koffieverkoop fairtrade en dit aandeel willen we verhogen naar 60% tegen 2025.

Waarom kiezen voor Fairtrade Original ?

De oorsprong van Fairtrade Original gaat terug tot in 1959 toen Paul Meijs (oprichter Fairtrade Original) geld inzamelde voor kinderen in onderontwikkelde landen. In 1973 was hij de eerste man die 50.000 kg eerlijke koffie aankocht.

Het begin van een beweging die zich later over de hele wereld verspreidde…

1. Leefbaar Inkomen Referentieprijs (LIRP)

Fairtrade Original betaalt, sinds 1 oktober 2021, als een van de eerste koffiemerken de Leefbaar Inkomen Referentieprijs (LIRP) aan haar koffieboeren. Een prijs die berekend werd door Fairtrade International. Hiermee willen ze een nieuwe norm bepalen in de koffie-industrie, zodat alle koffieboeren in staat gesteld worden om een leefbaar inkomen te verdienen.

Lees hier meer over de LIRP die we uitbetalen aan onze koffieboeren. 

2. Ondersteunen duurzame projecten

Daarnaast ondersteunen ze duurzame projecten in bijvoorbeeld Oeganda en Colombia. Zo worden jonge Oegandese koffieboeren opgeleid om organische meststoffen te produceren en te verwerken in een kleinschalige fabriek die ze vandaag aan het bouwen zijn. 

De koffieboeren die de meststoffen aankopen, zijn aangesloten bij een lokale koffiecoöperatie, waardoor ze een prijs betalen die 5 keer lager ligt dan de commerciële verkoopsprijs. Dankzij deze training verbetert de bodemkwaliteit en de productiviteit van de koffieplanten, liggen de productiekosten lager en worden de opbrengsten groter.

3. Transparantie & continuïteit

Hoe zorgt Fairtrade Original ervoor dat ze hun belofte “op weg naar leefbaar inkomen” zichtbaar én traceerbaar maken? 

Eerst en vooral werkt Fairtrade Original nauw samen met 5 vaste koffiecoöperaties. Hierdoor bouwen ze directe en lange termijn relaties op met elke stap in de keten en blijven de smaken van onze melanges onveranderd heerlijk.

Uit een studie (Coffee Barometer, 2023) blijkt dat de inkomsten in de koffie-industrie oneerlijk verdeeld zijn. Niets nieuws… In de meeste koffieproducerende landen ligt het inkomen van koffieboeren zelfs onder de armoedegrens. Hoog tijd dat hier op grote schaal iets aan verandert. 

Wat ons betreft kan transparantie helpen. Zo verrichte Fairfood gedurende één jaar een onafhankelijk onderzoek naar de Oegandese koffieketen van Fairtrade Original en brachten ze bij een pilotproject alle schakels in kaart tussen de Oegandese koffieboer en uw (h)eerlijk kopje koffie Fairtrade Original koffie. Daardoor kan u vanaf heden inkijken hoe Fairtrade Original in Oeganda werkt aan de belofte om onze koffieboeren allemaal een leefbaar inkomen uit te betalen. 

>> Neem zelf een kijkje op het platform! 

Hoe CO2 neutraal is de Fairtrade Original koffie?

De koffiebranderij zet fors in op reductie en compenseert het grootste deel van de overgebleven CO2. Ze werkt energie-efficiënt (compressoren in de brander; aluminiumvrije mono-verpakking, …) en recycleert haar afvalstromen (bv. vliezen aanwenden als bedding voor paarden). Ook beschikt de branderij over zonnepanelen en 100% groene stroom

Fairtrade Original compenseert de CO2 bij de boeren waarmee ze samenwerken, om de keten beter te sluiten. 

Op bezoek bij onze Colombiaanse boeren

In januari 2020 bezocht ons Idé Coffee team samen met Fairtrade Original de Colombiaanse boeren van de Red Ecolsierra coöperatie in Santa Marta. Deze kleinschalige gemeenschap van boerenfamilies verbouwt koffie op een biologische en duurzame manier. Fairtrade Original onderhoudt een persoonlijk contact met de coöperaties en koffieboeren in de koffieproducerende landen en verricht regelmatig audits om lokale corruptie tegen te gaan.

>> Alles te weten komen over onze Community Coffee en ons bezoek 

Over Fairtrade Original

Begin 2021 heeft Fairtrade Original het felbegeerde B Corp certificaat behaald en daar zijn wij als partner zeer trots op!

Al ruim 60 jaar probeert het merk eerlijk eten en drinken bereikbaar te maken voor iedereen door lokale handelsketens te ontwikkelen en hard in te zetten op eerlijke handel en gelijke kansen voor iedereen.

Idé Coffee Magazine
downloaden

Blijf op de hoogte van het laatste Idé Coffee nieuws!

Idé Coffee Degustatie

Proef onze koffie, bij ons of bij u op kantoor!