Onze Fairtrade engagementen

Idé Coffee trok in 2004 de pioniersrol naar zich toe door zich als eerste bedrijf te profileren als leverancier van eerlijke koffie naar bedrijven toe. Sinds 2014 is Idé Coffee de enige verdeler van Fairtrade Original koffie en thee in Belgische bedrijven en daar zijn we zeer fier op! Vandaag is 40% van onze koffieverkoop fairtrade en dit aandeel willen we verhogen naar 60% tegen 2025.

Meebouwen aan een betere toekomst

De oorsprong van Fairtrade Original gaat terug tot in 1959 toen Paul Meijs (oprichter Fairtrade Original) geld inzamelde voor kinderen in onderontwikkelde landen. In 1973 was hij de eerste man die 50.000 kg eerlijke koffie aankocht. Het begin van een beweging die zich later over de hele wereld verspreidde.

Waarom kiezen voor Fairtrade Original? 

1. Leefbaar Inkomen Referentieprijs  

Fairtrade Original betaalt, sinds 1 oktober 2021, als een van de eerste koffiemerken de Leefbaar Inkomen Referentieprijs (LIRP) aan haar koffieboeren. Een prijs die berekend werd door Fairtrade International. Hiermee willen ze een nieuwe norm bepalen in de koffie-industrie, zodat alle koffieboeren in staat gesteld worden om een leefbaar inkomen te verdienen.

2. Ondersteunen duurzame projecten 

Daarnaast ondersteunen ze duurzame projecten in bijvoorbeeld Oeganda en Colombia. Zo worden jonge Oegandese koffieboeren opgeleid om organische meststoffen te produceren en te verwerken in een kleinschalige fabriek die ze vandaag aan het bouwen zijn. De koffieboeren die de meststoffen aankopen, zijn aangesloten bij een lokale koffiecoöperatie, waardoor ze een prijs betalen die 5 keer lager ligt dan de commerciële verkoopsprijs. Dankzij deze training verbetert de bodemkwaliteit en de productiviteit van de koffieplanten, liggen de productiekosten lager en worden de opbrengsten groter.

3. Transparantie & continuïteit 

Ten slotte werkt Fairtrade Original nauw samen met 5 vaste koffiecoöperaties. Hierdoor bouwen ze directe en lange termijn relaties op met elke stap in de keten en blijven de smaken van onze melanges onveranderd heerlijk.

Hoe CO2 neutraal is de Fairtrade Original koffie?

De koffiebranderij zet fors in op reductie en compenseert het grootste deel van de overgebleven CO2. Ze werkt energie-efficiënt (compressoren in de brander; aluminiumvrije mono-verpakking, …) en recycleert haar afvalstromen (bv. vliezen aanwenden als bedding voor paarden). Ook beschikt de branderij over zonnepanelen en 100% groene stroom. FTO compenseert de CO2 bij de boeren waarmee ze samenwerken, om de keten beter te sluiten. 

Op bezoek bij onze Colombiaanse boeren

In januari 2020 bezocht ons Idé Coffee team samen met Fairtrade Original de Colombiaanse boeren van de Red Ecolsierra coöperatie in Santa Marta. Deze kleinschalige gemeenschap van boerenfamilies verbouwt koffie op een biologische en duurzame manier. Fairtrade Original onderhoudt een persoonlijk contact met de coöperaties en koffieboeren in de koffieproducerende landen en verricht regelmatig audits om lokale corruptie tegen te gaan.

Over Fairtrade Original…

Begin 2021 heeft Fairtrade Original het felbegeerde B Corp certificaat behaald en daar zijn wij als partner zeer trots op!

Al ruim 60 jaar probeert het merk eerlijk eten en drinken bereikbaar te maken voor iedereen door lokale handelsketens te ontwikkelen en hard in te zetten op eerlijke handel en gelijke kansen voor iedereen.

Idé Coffee Magazine
downloaden

Blijf op de hoogte van het laatste Idé Coffee nieuws!

Idé Coffee Degustatie

Proef onze koffie, bij ons of bij u op kantoor!