Bel ons: +32 2 243 03 09

Koffiemachine voor bedrijven, een aankoopgids

Koffie is niet zomaar een drankje: het creëert een moment van rust, is een oppepper op een zware dag of vormt de ideale gelegenheid om bij te kletsen aan de koffiemachine.

Voor velen is het halen van een kopje koffie het eerste ritueel op kantoor, in de leraarskamer of op het kabinet om de dag goed en productief te starten.

 

Koffiemachine voor bedrijven - Koffiepauze met collega's -IDE Coffee

Kies het beste koffieapparaat
voor uw bedrijf

Bedrijven zijn vandaag op zoek naar een hoogkwalitatieve koffiepauze. Het kiezen van de juiste koffiemachine naargelang de bedrijfsbehoeften is belangrijk, maar voor veel bedrijven ook een uitdaging. Dankzij deze gids voor kleine en grote bedrijven komt u te weten welke professionele koffiemachines het beste passen bij uw bedrijf.

We geven u een antwoord op de volgende 4 vragen:

 • Welk koffietype past het best bij mijn bedrijf? 
 • Aan de hand van welke criteria kies ik een hoogwaardige koffiemachine uit
 • Welke aspecten voor het onderhoud van de machine moet ik in acht nemen? 
 • Huur of koop ik mijn professionele koffieautomaat? 

1. Koffietype

Bonen gemalen en instant koffie - IDE Coffee

Er bestaan 3 koffietypes: gemalen koffie, koffiebonen en instant koffieOm de juiste keuze te maken, moet u de doorlooptijd en de voordelen per koffietype tegen elkaar afwegen.

1.1. Doorlooptijd professionele koffiemachines

 • In een kantooromgeving, school of kabinet is de doorlooptijd niet de belangrijkste factor. Wel de kwaliteit van de koffieboon en de verschillende koffieselecties waaruit de werknemers kunnen kiezen.
 • In een magazijn of op een werf vervult koffie de functionele behoefte van efficiëntie en gemak en is snelheid meestal de belangrijkste factor. Er wordt dan ook gekozen voor instant koffie of meerdere (bonen)machines naast elkaar om wachtrijen te vermijden.

1.2. Voordelen per koffietype

Voordelen koffietype
Instant
Gemalen
Bonen
Snelle bereiding (< 10 seconden/tas)
X
Lange houdbaarheid
X
X
Smaakvariatie
X
X
X
Variatie in zetmethoden
X
Versheid & aroma’s
X
X
Aanpasbare smaak/maalgraad
X
X
Verse maling
X
Beste bewaarbaarheid
X

2. Types professionele koffiemachines voor bedrijven

Nu u een koffietype voor ogen hebt, is het belangrijk om na te denken over de beste koffiemachine voor uw bedrijf. Bent u op zoek naar een eenvoudige instant koffiemachine of volautomatische koffiemachines met verschillende koffieselecties? Wij bieden een breed scala aan koffieautomaten voor bedrijven aan, waardoor uw mensen niet alleen van een doorsnee kop koffie of thee genieten, maar ook van een espresso, cappuccino en andere koffievariaties.

2.1. Zes verschillende soorten professionele koffiemachines 

Er zijn 6 verschillende types professionele koffiemachines waarbij een of meerdere koffietypes horen:

 • Espressomachine (koffiebonen en/of gemalen koffie)

 • Koffiezetapparaat of thermos (gemalen)

 • Volautomatische koffiemachine (koffiebonen)

 • Koffiezetapparaat met capsules/pads

 • Barista machines (koffiebonen)

 • Instant koffieautomaat (oploskoffie of vriesdroog koffie)

Maar welke koffieautomaten voor bedrijven zijn nu milieuvriendelijk, energiezuinig en hebben een lange levensduur?

2.2. Duurzame hoogwaardige koffiemachines bedrijven

Deze koffieautomaten voor bedrijven herken je aan:

 • Een energielabel: Energie-efficiënte automaten met een A energielabel verbruiken weinig energie tijdens het koffiezetten en zijn kostenbesparend op lange termijn.

 • Hernieuwbare materialen: Bij voorkeur recycleerbare, niet-toxische en biogebaseerde materialen die gemaakt zijn van lokale grondstoffen.

 • Een circulair designDe mogelijkheid tot herstelbaarheid door uw koffieleverancier is belangrijk voor het verlengen van de levensduur.

Circulair design koffiemachine - IDE Coffee
Lineair design vs. circulair design koffiemachine
 • Productieproces: Kies voor een machinemerk van de beste kwaliteit dat zich inzet voor duurzame productiepraktijken en rekening houdt met het milieu.

 • Duurzame koffie: Bij een zo duurzame mogelijke koffiemachine hoort ook een zo duurzaam mogelijke koffie die milieuvriendelijk en ethisch is. Kies voor koffievariaties met certificeringen zoals Fairtrade, Rainforest Alliance of het EU Biolabel. Koffiepads of capsules zorgen voor meer afval dan bonen, gemalen of instant koffiesoorten uit bv. 1 kg verpakkingen. 

 • Afvalbeheer: Idealiter kunnen de verschillende materialen eenvoudig gescheiden worden in een recyclingproces of behoren ze allemaal tot dezelfde materiaalsoort.

SecondLife programma - Duurzame koffie - IDE Coffee

2.2.1. De meest duurzame koffiepauze

Wij raden aan om te kiezen voor de beste oplossing op lange termijn: een energiezuinige koffiemachine met (h)eerlijke, biologische koffiebonen. Een klein verschil in prijs met een groot effect op onze natuur, de koffieboeren, uw gezondheid en uw portemonnee!

Idé Coffee gaat ook voor de meest duurzame impact. Dankzij ons SecondLife programma genieten bedrijven van een hoogkwalitatieve refurbished koffiemachine die nog perfect werkt in combinatie met fairtrade koffie. De refurbished koffieautomaat stoot 60% minder CO2 uit t.o.v. de productie van een nieuw koffieautomaat. Heel belangrijk voor de CO2 boekhouding die grote en kleine bedrijven in de nabije toekomst moeten bijhouden… Per ton CO2 zal een boete betaald moeten worden, dus inzetten op CO2 reductie wordt primordiaal voor zowel grote als kleine bedrijven.

Aarzel niet om contact op te nemen met onze adviseurs bij vragen.

2.3. Koffiemachines met of zonder wateraansluiting

Naast het machinetype en het duurzame aspect, is ook de aansluiting op de waterleiding een te overwegen optie.

 • Waarom wel aansluiten op het water? Koffieautomaten aangesloten op de waterleiding zijn geschikt voor continu gebruik: ze zijn gekoppeld aan een waterverzachter/-filter en niemand op kantoor hoeft deze te ontkalken of de watertank bij te vullen (lees: minder onderhoud).

 • Waarom niet aansluiten op het water? Er zijn 2 opties: ofwel is het praktisch niet mogelijk (te klein koffieverbruik, geen waterleiding in de ruimte, …) ofwel beantwoordt dit niet aan de behoeften van uw bedrijf.

Doe de test en ontdek welke professionele koffieautomaten passen bij uw bedrijf. 

2.4. Koffiemachines met of zonder betalingssysteem

Ook kan u ervoor kiezen om uw collega’s gratis te laten genieten van hun kopje koffie of bijproducten of hen te laten betalen. In het tweede geval wordt een munter met of zonder teruggave gemonteerd aan de koffieautomaat.

2.5. Koffiemachines met of zonder bijproducten

Droomt u van een koffieautomaat waar naast een heerlijke espresso ook varianten van het gewone kopje koffie en andere producten (zoals o.a. chocomelk) mee gezet kunnen worden?

2.6. Compactheid & design

Hecht u veel waarde aan de compactheid van het toestel en het design? We beschikken over machines met touchscreen, een personaliseerbaar scherm, extra afvallade voor het koffiegruis, enz. maar we hebben ook heel basic koffieautomaten voor een eenvoudige koffie op het werk. Onze coffee adviseurs geven u graag advies over ons assortiment.

2.7. Proefplaatsing

Gratis een koffiemachine uittesten? Dat kan zeker! Bij interesse organiseren we een gratis coffee tasting en plaatsen we een gratis koffietoestel gedurende een week. Zo kan uw team feedback geven over de koffie en de automaat aan de eindverantwoordelijke en kan deze een doordachte beslissing maken.

Laat uw gegevens achter en plan een bezoek in met een van onze koffieadviseurs.

3. Onderhoud professionele koffiemachine

De onderhoudscomplexiteit van koffiemachines varieert afhankelijk van het type machine dat u overweegt. Hier zijn enkele specifieke aspecten om in overweging te nemen:

3.1. Tips om uw koffiemachine goed te onderhouden

   1. Dagelijkse reiniging van de koffiezetgroep en hete wateruitloop 

Bij het aan- of afzetten van sommige machines (merken zoals Jura, Technicup, Rheavendors, …) worden de koffiezetgroep en de hete wateruitloop automatisch gereinigd. Als dit niet automatisch gebeurd, kunt u ’s avonds best wat heet water door de koffiezetgroep en hete wateruitloop laten vloeien.

   2. Grote reiniging van het toestel en de koffiemolen

Voor de grote reiniging van uw toestel gebruikt u een reinigingstablet. Dit moet wekelijks gebeuren bij een Rheavendors machine. Andere machinetypes tonen een melding als dit moet gebeuren. Reinig uw koffiemolen op regelmatige basis met een onderhoudsproduct zoals de Solis Grindz koffiemolenreiniger.

    3. Wekelijks kuisen van het waterreservoir

Het schoonhouden van het waterreservoir is belangrijk om de lekkere koffie te behouden en de machine te beschermen tegen ophoping van vuil.

    4. Tijdig vervangen van de filter in de watertank

Sommige koffiemachines hebben waterfilters die regelmatig vervangen moeten worden. Vervang deze tijdig, anders zal de machine sneller vragen naar een ontkalking.

    5. Regelmatig ontkalken van de koffieautomaat om kalkaanslag te voorkomen

De frequentie van de ontkalking hangt af van factoren zoals waterhardheid en het machinetype. Sommige professionele koffiemachines hebben geautomatiseerde ontkalkingsprocessen, waardoor dit onderdeel van het onderhoud minder arbeidsintensief wordt.

    6. Periodiek onderhoud uitvoeren om storingen te vermijden

Onder periodiek onderhoud valt o.a. het vervangen van afdichtingen, smeren van bewegende onderdelen, … Machines met een hogere onderhoudscomplexiteit vereisen vaak gespecialiseerd personeel of de hulp van een professionele technicus.

3.2. Een zorgeloze koffiepauze

Koffiemachines vereisen onderhoud, dat is nu eenmaal zo. Bovenstaande punten dienen dan ook intern uitgevoerd te worden, zodat al uw medewerkers blijven genieten van een heerlijke kop koffie.

Als u ontzorgt wilt worden, dan raden we aan om te kiezen voor een koffiemachine abonnement met koffie. Uw koffieleverancier staat dan in voor het groot onderhoud, het vervangen van de slijtageonderdelen, etc. en biedt de garantie dat de machine perfect zal werken. Bij een defect aan het toestel, wordt uw machine vervangen of hersteld en geniet u van een gratis testtoestel. Ontdek hier ons koffiemachine abonnement!

4. Zakelijke koffiemachine bedrijf: huren of kopen?

Twijfelt u nog tussen het huren of kopen van een automaat? Een koffiemachine kopen lijkt misschien de beste investering, maar dit is niet altijd het geval. Lees de verschillen tussen het huren of kopen van een koffiemachine en maak de keuze die het beste past bij uw bedrijf en wensen.

Koffiemachine tips om mee te nemen

1. Plan een coffee tasting in

Geniet van vrijblijvend advies en kom in een handomdraai te weten welke koffiemachine en goede koffie aangepast zijn aan uw behoeften. En dit zonder verplichtingen. 😉

Coffee tasting - IDE Coffee

>> Een gratis coffee tasting inplannen. 

2. Stel een koffieheld(in) voor het machineonderhoud aan

Zo zorgt u voor een blijvende topkwaliteit, goede hygiëne, minder technische interventies én een langere levensduur van de koffiemachines.

3. Laat uw koffieautomaat installeren door een deskundige technieker

Zo geniet u van een uitstekende service, weet u zeker dat uw machine perfect startklaar is en kunnen de medewerkers die instaan voor het machineonderhoud een kleine workshop krijgen.

4. Houd rekening met het aantal koffie-/theedrinkers en thuiswerkdagen in de berekening van uw geschat koffieverbruik

Hoeveel van uw medewerkers drinken een espresso op het werk? Hoeveel dagen per week werken ze van thuis? Vinden er op regelmatige basis meetings met externen plaats? Het aantal medewerkers – en in het bijzonder de koffiedrinkers – is van groot belang voor het kiezen van uw machine. Breng deze elementen in kaart en maak een inschatting van het aantal kopjes koffie per dag, gesteld dat een gemiddeld kantoor tussen de 30 à 50 kopjes per dag verbruikt.

Koffievolume op kantoor berekenen

Bovenstaand voorbeeld: Er zijn 10 koffiedrinkers op kantoor die gemiddeld 2 dagen thuiswerken en elk 3 koffies per dag drinken. Het bedrijf ontvangt 5 externen per dag die gemiddeld 1,5 koffies drinken. Dit komt neer op 30 koffies (per dag) x 3 (aantal kantoordagen per week) x 4 (gemiddeld aantal weken per maand) x 12 (maanden) = 4320 koffies voor de medewerkers. Dit bereken je ook voor de bezoekers.

Uiteindelijk komt dit uit op 5400 kopjes koffie. Gesteld dat 1 kop koffie = 8 g, komt dit in totaal op 43.200 g ofwel 43,2 kg op jaarbasis.

5. Kies voor een partnerbedrijf dat bij uw bedrijfswaarden past

Onze bedrijfswaarden zijn kwaliteitsgericht, klantgericht, oplossingsminded, authentiek en ecologisch ondernemen. Of u nu een machine huurt of koopt, het is van groot belang dat de waarden die uw bedrijf hanteert dezelfde zijn als die van uw partner.

Stel u voor dat u een machine heeft aangekocht en een technisch probleem optreedt… Dan zou u het toch appreciëren dat uw leverancier een reële kost inschat alvorens hij/zij aan de reparatie begint en deze naar u communiceert. Ligt de reparatiekost hoger dan de aankoop van een nieuw toestel? Dan adviseren wij u hierin. Dat is de manier waarop wij werken: een win-win creëren waar we allemaal gelukkig van worden!

Conclusie

Het aanbieden van een heerlijke koffie en het kiezen voor de beste koffiemachine is een niet te onderschatten beslissing. Dankzij deze handleiding bent u goed voorbereid om de perfecte koffiemachine voor uw bedrijf te kiezen. Een heerlijke koffie kan immers zorgen voor een verhoogde productiviteit, topprestaties in uw team en tevredenheid van uw medewerkers.

Extra advies nodig voor de juiste koffiemachine?

Bij Idé Coffee staan we klaar om u zo goed mogelijk te adviseren: we zijn niet zomaar een koffieleverancier, maar wel een partner in het creëren van het perfecte koffiemoment. Neem contact met ons op voor een persoonlijk gesprek en extra tips & tricks.

Ontdek welke koffiemachine het beste past bij uw bedrijf

Laat uw gegevens achter en ontvang
binnen maximaal 4u ons voorstel

Vragen over koffiemachines voor jouw bedrijf? Contacteer ons!

Idé Coffee Magazine
downloaden

Blijf op de hoogte van het laatste Idé Coffee nieuws!

Idé Coffee Degustatie

Proef onze koffie, bij ons of bij u op kantoor!