Bel ons: +32 2 243 03 09

5 tips om koffiegruis te hergebruiken

5 tips om koffiegruis te hergebruiken - Idé Coffee

Koffiegruis hergebruiken, zowel op kantoor als thuis

Koffiedrinkers op kantoor consumeren gemiddeld zo’n 3 kopjes koffie per dag.

Het koffiegruis dat overblijft komt vaak rechtstreeks in de vuilbak terecht. Zonde… want het bevat goede mineralen en is een waardevolle bron. Daarom vertellen wij jou graag hoe je koffiegruis kan hergebruiken, zowel op de werkvloer als thuis!

Het is wel belangrijk dat het koffiegruis hergebruikt wordt binnen de 3 dagen na het zetten van de koffie.

Koffiegruis hergebruiken - Idé Coffee

1. Weg met vuile geurtjes

Laat het koffiegruis eerst drogen: leg het na het koffiezetten – als het nog heet is – op een schoteltje. Op die manier kan het vocht snel verdampen. Leg het schoteltje vervolgens op de plaats waar er een onaangename geur heerst (bv. in de koelkast, in een kast, …). De vieze geuren zijn in geen tijd weg.

Dit is dé doeltreffende en milieuvriendelijke manier om van ongewenste geuren af te komen!

2. Glazen potten of flessen proper maken

Glazen potten en flessen zijn handig om te bewaren nadat de inhoud op is (yoghurt, saus, etc.). Echter is het vaak lastig om de binnenkant helemaal schoon te krijgen. Hier kan koffiegruis een handje helpen! Vul de lege fles met wat lauw water en een paar eetlepels koffiegruis. Doe de dop erop, schud met de fles en giet hem leeg. Spoel de fles daarna nog eens met schoon water en hij is helemaal schoon!

3. Koffiegruis als meststof

Koffiedik is rijk aan waardevolle stoffen zoals kalium, koper en fosfor en is aan de zure kant. Het is daarom een goed ingrediënt voor een gezonde bodem voor buitenplanten die houden van een zure bodem zoals hortensia’s, azalea’s en rododendrons.

Meng koffiedik met wat aarde en giet dit rond de plant. Gebruik koffiegruis max. 1 keer per week, anders zal er schimmelvorming ontstaan in je bodem.

Daarnaast kan je koffiegruis ook gebruiken om je moestuin een extra voedingsrijke bodem te geven. De makkelijkste manier is een kleine laag op de aarde strooien. Groenten als wortels, tomaten en pompoenen verdragen koffiegruis! Bepaalde bomen zoals appel- en perenbomen kunnen absoluut niet tegen koffiegruis, dus let goed op bij welke planten en bomen je je koffiegruis strooit.

4. Koffiegruis als middel tegen slakken

Als je een omwalling maakt van koffiegruis (5 cm in hoogte) rond je moestuin, zal je hoogstwaarschijnlijk geen last hebben van slakken! 

5. Koffiegruis voor een mooiere huid

Koffiegruis voor een mooiere huid - Idé Coffee

Koffie bevat verzorgende eigenschappen en wordt niet voor niets ‘het zwarte goud’ ge- noemd. De korrels kunnen dode huidcellen verwijderen en zijn geschikt om een voedend gezichtsmasker te maken.

Natuurlijke bodyscrub maken

Meng een beetje koffiedik met olijfolie, kokosolie of een andere natuurlijke olie. De scrub verwijdert dode huidcellen, stimuleert je bloedsomloop en maakt je huid zijdezacht! Als donkerharige kan je deze scrub ook toevoegen aan je shampoo en gebruiken om de doorbloeding op je hoofd te stimuleren. Probeer dit niet als je blond haar hebt, want het zal er donkerder van worden!

Gezichtsmasker maken

Naast bodyscrub kan je van koffiegruis ook een voedend gezichtsmasker maken. Meng het koffiegruis met yoghurt en honing en breng het aan op je gezicht. Laat het een vijftal minuten rusten en spoel het af. Een goede oppepper voor je huid als je het ons vraagt!

Interesse in een koffiedemo bij ons of bij u?

Neem dan zeker contact met ons op.

Relevante
koffienieuwtjes

Community Coffee

In januari 2020 bezocht ons Idé Coffee team samen met Fairtrade Original (een foodmerk zonder winstoogmerk) de Colombiaanse boeren van de Red Ecolsierra coöperatie in

Verder lezen

Idé Coffee Magazine
downloaden

Blijf op de hoogte van het laatste Idé Coffee nieuws!

Idé Coffee Degustatie

Proef onze koffie, bij ons of bij u op kantoor!