Bel ons: +32 2 243 03 09

World Fair Trade Day

Investeer jij mee met ons in een (h)eerlijke wereld?

De pandemie heeft de wereldeconomie volledig door elkaar geschud en organisaties zoals die van ons hebben zich meer dan ooit moeten heruitvinden. Naast de economische gevolgen, heeft de crisis gelukkig ook bijgedragen aan een gunstige beweging: zo hechten steeds meer Belgische consumenten belang aan duurzaamheid.  

Naar aanleiding van de World Fair Trade Day (14 mei) vertel ik je graag wat de grote impact kan zijn van jouw kleine beslissingen.

Maar eerst en vooral: waarvoor staat World Fair Trade Day?

Op elke tweede zaterdag van de maand mei zet de World Fair Trade Organisation (WFTO) eerlijke handel in de kijker en overtuigt de vereniging consumenten ervan dat eerlijke handel geen keuze moet zijn, maar de norm.

Want kiezen voor eerlijke handel, is dat niet vanzelfsprekend? 

Neem nu de aankoop van een pakje koffie in de supermarkt. We staan allemaal wel eens in de koffieafdeling van de supermarkt terwijl eenzelfde vraag door ons hoofd dwaalt: “Welke koffie is nu prijs-kwaliteit de beste?” Om een zo accuraat mogelijk antwoord te formuleren, kiezen we eerst de blends uit die we het liefst drinken om vervolgens de prijzen van de verschillende verpakkingen met elkaar te vergelijken. De koffie die over de meest gangbare prijs beschikt, wint. Voor veel consumenten vormt de prijs of de merkbekendheid vandaag nog steeds de doorslaggevende factor, maar wat als je je aankoop nu beschouwt als een investering in een betere wereld?  

Consumenten zouden zichzelf de vraag moeten stellen welk aandeel van de betaalde som effectief terechtkomt bij de koffieboeren. En of de waarde die gecreëerd wordt doorheen het productieproces evenwaardig verdeeld wordt tussen de verschillende actoren. Bij koffie is de meest arbeidsintensieve activiteit het verbouwen van de koffie en toch krijgen deze mensen vaak een hongerloon uitbetaald. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen. Maar hoe?  

Kies voortaan eens voor een pakje fairtrade koffie

Natuurlijk zorg je er dan voor dat fairtrade organisaties omzet maken (anders blijven deze ook niet bestaan), maar daarnaast investeer je ook in eerlijke handel

Fairtrade organisaties zoals Idé Coffee zetten het welzijn van de mens en planeet centraal in hun bedrijfskeuzes. Zo zijn we bij Idé Coffee de enige verdeler van Fairtrade Original koffie in België en betalen we met de koffie die we verkopen een eerlijke prijs aan onze Latijns-Amerikaanse boeren. Daarnaast verschaffen we hen de juiste kennis en middelen om gewassen op een slimmere manier te verbouwen, wat met de klimaatopwarming prioriteit geworden is.

Vandaar de vraag… wil jij met ons investeren in een (h)eerlijke wereld?

Doe mee met #worldfairtradeday en kies vandaag eens voor een fairtrade product. Zo  help je ons om van onze planeet een fairtrade realiteit te maken, waarbij de mens en planeet op de eerste plaats komen!

Because there is no planet B.

Interesse in een koffiedemo bij ons of bij u?

Neem dan zeker contact met ons op.

Relevante
koffienieuwtjes

Idé Coffee Magazine
downloaden

Blijf op de hoogte van het laatste Idé Coffee nieuws!

Idé Coffee Degustatie

Proef onze koffie, bij ons of bij u op kantoor!