In januari 2020 bezocht ons Idé Coffee team samen met Fairtrade Original (een foodmerk zonder winstoogmerk) de Colombiaanse boeren van de Red Ecolsierra coöperatie in Santa Marta. Een kleinschalige gemeenschap van 400 boerenfamilies die hun koffie verbouwen op een biologische en duurzame manier.
De Red Ecolsierra coöperatie staat in voor de productie van de Fairtrade Original Community Coffee en we zijn heel fier dat deze koffie vandaag in ons aanbod zit!
Waarom uw bedrijf zou moeten kiezen voor deze Community Coffee?
We zetten alle duurzame argumenten op een rijtje.
Community Coffee
1) 100% traceerbare en transparante koffieketen
Fairtrade Original koopt de koffiebonen rechtsreeks in bij de Red Ecolsierra coöperatie en Idé Coffee koopt deze vervolgens aan en verzorgt de distributie naar de eindklant.
2) Persoonlijk contact & controles
Fairtrade Original onderhoudt een persoonlijk contact met de coöperaties en koffieboeren in de koffieproducerende landen. Fairtrade International verricht daarbovenop audits om lokale corruptie tegen te gaan.
3) Hoogkwalitatieve koffiebonen
De Community koffiebonen zijn van de hoogste kwaliteit (100% Arabica) en worden op een biologische manier gebrand.
4) De Community Coffee is Fairtrade gecertificeerd
Dit betekent dat bepaalde sociale en milieunormen worden nageleefd. Zo krijgen boeren bijvoorbeeld gegarandeerd de minimumprijs uitbetaald.
5) LIRP
De koffieboeren van de Red Ecolsierra coöperatie krijgen een Leefbaar Inkomen Referentieprijs (LIRP) uitbetaald, die hoger ligt dan de fairtrade minimumprijs (een belangrijke kanttekening hierbij is dat de meeste koffiemerken nog geen van beide betalen!).
6) Missie: herstellen van communities en het ecosysteem in Santa Marta
De Red Ecolsierra coöperatie ligt midden in het UNESCO National Park Sierra Nevada de Santa Marta. Dit gebied is een tijd lang getroffen door oorlog met grote ecologische en economische schade waardoor veel voorzieningen (wegen, elektriciteit, gezondheidszorg) ontbreken. Het is onze missie om de communities en het ecosysteem weer in de oude staat terug te brengen.
Fairtrade gecertificeerde vs. Fairtrade Original koffie
Fairtrade gecertificeerde koffie
Fairtrade gecertificeerde koffiemerken betalen per kilogram koffie een fairtrade minimumprijs aan hun koffieboeren. Deze minimumprijs beschermt boeren tegen zware marktprijsdalingen en is voor alle koffieproducerende landen gelijkgesteld. De boeren kiezen zelf hoe ze deze som geld besteden.
Daarbovenop krijgt de boerencoöperatie een fairtrade premie: de coöperatie beslist zelf hoe ze deze middelen investeert.
Fairtrade Original koffie
Uit recente onderzoeken blijkt dat de Fairtrade minimumprijs niet meer voldoende is. Daarom bedacht Fairtrade Original de Leefbaar Inkomen Referentieprijs (LIRP).
De LIRP legt de standaard hoger, maar is nog niet verplicht. Het vormt – zoals de Fairtrade minimumprijs – een vangnet voor boeren zodat ze een leefbaar inkomen kunnen verdienen, ook wanneer de wereldmarktprijs laag ligt.
Daarbovenop zorgt LIRP er ook voor dat boeren naast hun basisbehoeftes (water, voedsel, gezondheidszorg, onderwijs, …) ook kunnen investeren in duurzame landbouwmiddelen en in staat zijn om geld te sparen voor hun kinderen.
Fairtrade Original betaalt, sinds 1 oktober 2021, als een van de eerste koffiemerken deze LIRP aan al haar koffieboeren. Hiermee willen ze een nieuwe norm bepalen in de koffie-industrie, zodat alle koffieboeren in staat gesteld worden om een leefbaar inkomen te verdienen. De LIRP-prijs wordt door Fairtrade International berekend per koffieland.
De boerencoöperatie krijgt ook een fairtrade premie toegekend die ze naar eigen wens besteden.
>> Probeer zelf een kopje Community Coffee
Meet koffieboer Edwin
Koffieboer Edwin (rechts) die werkt voor de Red Ecolsierra koffiecoöperatie in Santa Marta vertelt ons dat Community Coffee de belangrijkste inkomstenbron van zijn familie is geworden. Voor het eerst in jaren kunnen zij met het verbouwen van koffie rondkomen. Het stelt hen in staat om te blijven werken in de koffiesector, een sector die aan positieve verandering onderhevig is.
Dankzij de eerste Fairtrade Original premie hebben ze hun biologische koffieproductie kunnen verbeteren en opschalen alsook hun finca’s en koffieverwerkingsmethoden kunnen verbeteren, wat de koffie nog kwalitatiever maakt!
Maakt u samen met ons het gat naar een leefbaar inkomen voor de boer een kopje kleiner? Let’s give it a shot!
Community Coffee vs. andere Fairtrade Original koffies
Idé Coffee verkoopt naast de Community Coffee ook tal van andere Fairtrade Original koffies uit Colombia, Oeganda, Indonesië, … Het enige verschil tussenbeide is dat de Community Coffee als missie heeft om de communities en het ecosysteem in de oude staat terug te brengen, aangezien er gedurende lange tijd oorlog gevoerd werd.
>> Bekijk al onze Fairtrade Original koffies
Onze Fairtrade engagementen
Idé Coffee trok in 2004 de pioniersrol naar zich toe door zich als eerste bedrijf te profileren als leverancier van eerlijke koffie naar bedrijven toe. Sinds 2014 is Idé Coffee de enige verdeler van Fairtrade Original koffie en thee in Belgische bedrijven en daar zijn we zeer fier op!
Lees alles over onze Fairtrade engagementen
Interesse in een koffiedemo bij ons of bij u?
Neem dan zeker contact met ons op.