Bel ons: +32 2 243 03 09

Maak zelf de perfecte cappuccino

Cappuccino is een van mijn favoriete drankjes en aangezien de cafés en restaurants gedurende lange tijd gesloten waren, zocht ik uit hoe jij thuis de perfecte cappuccino kunt zetten! 

Eerst en vooral moet je beschikken over een kwalitatief koffiemachine. Als je een pistonmachine of halfautomatisch koffiemachine hebt, kan je veel invloed uitoefenen op de smaak van de espresso, omdat je zelf de maalgraad van de bonen instelt, de gemalen koffie aanduwt en de doorlooptijd kiest. Natuurlijk kan je ook een lekkere cappuccino zetten met een automatisch koffiemachine.

Bij een cappuccino hoort perfect melkschuim. 

Een melkopschuimer, melkkannetje en baristamelk zijn daarom onmisbaar. Een pistonmachine beschikt over een ingebouwd stoompijpje, maar als je niet over dit  type koffiemachine beschikt, kan je ook melkschuim maken met een aparte melkopschuimer. 

Om een fluweelachtige en romige schuimlaag te krijgen, kies je best voor baristamelk of volle verse melk. Als je werkt met halfvolle melk, zal je melkschuim minder zacht zijn en magere melk is een no go: het vetpercentage in de melk is immers van groot belang voor de textuur van het melkschuim.  

Koffiemachine: check. Melkopschuimer: check. Melkkannetje: check. Baristamelk: check. 

Nu we alle benodigdheden hebben, zijn we bijna klaar om de cappuccino te zetten. Het is nog belangrijk om te weten dat de doorlooptijd van de espresso (body), de warmte van de espresso en de warmte van het melkschuim een grote rol spelen in het bereiden van een cappuccino. 

Tip alvorens je van start gaat: zorg ervoor dat zowel je melkkannetje als baristamelk in de frigo staan. 

Hoe ga je te werk? 

  1. Zet de perfecte espresso: Indien je een pistonmachine hebt: maal de bonen en druk de gemalen koffie goed aan met een tamper. Draai de filterhouder in de machine, plaats een kopje onder het machine en druk op de knop. Een doorlooptijd van 25 à 30 seconden zorgt voor een langdurige smaak waarbij alle aroma’s van de koffiebonen opgenomen worden en de geur van de verse bonen verspreid wordt. Heerlijk! Visueel neem je een bruine crèmelaag waar die niet meteen verdwijnt. Als dit wel het geval is, heb je de espresso niet lang genoeg laten doorlopen. Indien je over een automatisch koffiemachine beschikt: zet een espresso met gemalen koffie, koffiebonen of capsule. 
  1. Schuim de baristamelk op 
  • Neem je melkkannetje uit de frigo en houd dit vervolgens nog eens onder een koude waterstraal. 
  • Vul je melkkannetje voor de helft met melk (+- 60 ml). 
  • Schuim de melk op. 

Bij een pistonmachine plaats je het stoompijpje zo’n 1 à 2 cm onder het melkoppervlak bovenaan in het rechtse halfrond. Je hoeft het melkkannetje niet rond te draaien of naar boven of beneden te bewegen als je de melk opschuimt. 

Het melkschuim mag een maximale temperatuur van 60 à 65°C bereiken. Je kan dit op verschillende manieren meten. Ofwel maak je gebruik van een thermometer, ofwel houd je je hand tegen het melkkannetje. Als dit te warm wordt om vast te houden, zal de temperatuur ongeveer deze warmtegrens bereikt hebben. Naarmate de tijd ga je zelf wel aanvoelen wanneer de melk deze temperatuurgrens bereikt heeft door naar de textuur van de melk te kijken. 

Bij een aparte melkschuimer plaats je deze in het melkkannetje en kan je met een draaiende beweging de melk opschuimen. 

Let op! Je wilt zo weinig mogelijk luchtbelletjes in het melkschuim. Als er toch belletjes aanwezig zijn, kan je deze verwijderen door het melkkannetje een paar keer op tafel te tikken en deze vervolgens in een draaiende beweging rond te draaien. Herhaal dit een aantal keer. 

  1. Schenk het melkschuim bij de espresso en klaar is kees! 

Interesse in een koffiedemo bij ons of bij u?

Neem dan zeker contact met ons op.

Relevante
koffienieuwtjes

Community Coffee

In januari 2020 bezocht ons Idé Coffee team samen met Fairtrade Original (een foodmerk zonder winstoogmerk) de Colombiaanse boeren van de Red Ecolsierra coöperatie in

Verder lezen

Idé Coffee Magazine
downloaden

Blijf op de hoogte van het laatste Idé Coffee nieuws!

Idé Coffee Degustatie

Proef onze koffie, bij ons of bij u op kantoor!